Bábovka
Určitě každý si pamatuje úžasně vláčné bábovky od babičky. Tady máte recept na jednu takovou. Jen si k tomu ohřát hrnek mléka nebo kakao a budete ji chtít sníst celou na posezení. :)
Co budeme potřebovat
- 250g polohrubé mouky
- 250g cukr moučka
- 4 vajíčka
- 100ml vody
- 100ml oleje
- 1 prášek do pečiva
- Vanilkové aroma (pastu)
- 1 lžíce kvalitního kakaa
Příprava
Nejdříve je potřeba si vyšlehat žloutky s cukrem do pěny, takže si vezmeme mísu prosejeme do ní cukr, oddělíme bílky od žloutků a žloutky přidáme k cukru. Šleháme robotem (mixérem) dokud nevznikne hladká pěna. Až máme ušleháno zmírníme otáčky a postupně přilejeme vodu a olej, až se vše spojí vypneme. Poté postupně přimícháme mouku to už děláme ručně. V jiné misce vyšleháme bílky do tuhého sněhu a následně opatrně vmícháme do těsta, musíme opravdu jemně, aby nám sníh nespadl. Až máme spojené do krásného hladkého těsta tak si část tak 1⁄3 přelejeme stranou a do menší části vmícháme kakao. Troubu předehřejeme na 180°C. Vezmeme si formu, kterou sádlem důkladně vymažeme a poté vysypeme polohrubou moukou opravdu důkladně. Na tomto kroku je potřeba si dát záležet, abyste pak mohli bábovku krásně vyklopit. Když máme připraveno nejdříve do formy nalejeme světlou část těsta a do toho nahoru kakaovou část a lehce nožem nebo stěrkou promícháme, aby se nám udělala krásná struktura.
Nezapomeňte si dát pozor na to, že se Vám bábovka zvedne tak aby Vám nepřetekla přes formu. Já si vždy do prostřední části formy, do té díry dám kuličku z alobalu, aby se těsto nedostalo přes okraj a nepřilepilo se na formu a šlo krásně vyklopit. Dáme do trouby a pečeme cca 30 minut, čas je pouze orientační, takže je potřeba jí hlídat. Jak poznat, že je hotová je opravdu jednoduché, stačí vzít špejli a na několika místech do ní píchnout, pokud je špejle čistá je bábovka hotová.
Hned po upečení vyklopte z formy ať se Vám ve formě nepřipálí a po vychladnutí pocukrujte moučkovým cukrem.
Dobrou chuť.