Kynutý borůvkový knedlík s vanilkovou omáčkou
Ani nevím jestli je potřeba k tomu dávat nějaký komentář. Prostě nebe v puse.
Co budeme potřebovat
Knedlíky
- 250g polohrubé mouky
- cca čtvrt kostky čerstvého droždí
- 100 ml vlažného mléka
- 30g cukru krupice
- 25g vlažného másla
- vejce
- sůl
- borůvky
Vanilková omáčka
- vanilkový lusk (můžete použít i kvalitní vanilkovou pastu)
- 500ml smetany na šlehání
- 60g cukru krupice
- 4 žloutky
Příprava
Nejprve si připravíme těsto na knedlíky. Do velké mísy (můžete hnětat i v robotu) nasypeme mouku, cukr a špetku soli. Poté si v rendlíčku mírně ohřejeme mléko do něj přidáme máslo, necháme úplně rozpustit a nalejeme do mísy k mouce, ale pozor ať není mléko s máslem vařící to by nebylo pro droždí a vajíčko dobré. Dále přidáme do mísy mírně rozdrobené droždí a vajíčko, necháme chvíli odpočinout, aby droždí začalo pracovat. Těsto budeme hnětat dokud nebude krásně spojené a nesmí lepit. Když bude pořád lepivé budeme přidávat lehce mouku.
Až je těsto zpracované necháme ho v míse, lehce zaprášíme moukou a celé zabalíme do čisté utěrky a na teplém místě necháme kynout cca 1,5 – 2 hodiny.
Když máme těsto nakynuté vyndáme ho z mísy a lehce propracujeme, rozdělíme na 5 dílů. Z každého dílku uděláme placičku, do které dáme borůvky, uzavřeme a rukou tvarujeme knedlík. Až budeme mít knedlíky hotové tak je necháme ještě tak 20 minut odpočívat. Mezitím si vezmeme hrnec dáme do něj vodu a nahoru pařník. Každý knedlík vaříme v páře cca 15 – 20 minut. (dávejte vařit po jednom, knedlíky ještě zvětší svůj objem)
Mezitím co se vaří knedlíky si připravíme vanilkovou omáčku. Vanilkový lusk podélně rozřízneme nožem vyškrábneme semínka, a i s luskem přidáme do rendlíku ke smetaně, dále přidáme i cukr a na mírném plameni zahříváme. Jakmile začne vařit stáhneme z plotny. Do mísy, pokud možno ne plastové dáme žloutky a lehce prošleháme, poté přidáváme teplou nikoli vroucí smetanu (bez lusku). Přendáme zpět do rendlíku a pomalu zahříváme do zhoustnutí. Knedlík dáme do mísy nebo hlubokého talíře, přidáme vanilkovou omáčku a poprášíme skořicí.
Dobrou chuť.