Elie's Kitchen

Domácí veka na chlebíčky

9. října 2018

Pokud doma dělám nějakou oslavu nebo má přijít návštěva a já zrovna nemám úplně náladu vyvařovat něco složitého tak upeču domácí veku a udělám obložené chlebíčky, které mají vždy zaručený úspěch. Pokud máte třeba strach, že je moc složitá nebo pracná, nemusíte se vůbec bát. Vyzkoušejte a uvidíte. Zaručeně tím všechny ohromíte a každý se bude jen olizovat.

Co budeme potřebovat

Příprava

Mouku, olivový olej, sůl dáme do mísy poté přilejeme teplou vodu a do ní rozdrobíme droždí (na droždí můžeme dát špetku cukru, aby začalo pracovat) necháme asi 10 minut stát. Droždí mezitím lehce nakyne. Poté vymícháme hladké a nelepivé těsto buď v ruce nebo v robotu. Pokud je těsto lepivé přidáme ještě lehce mouku. Vypracované těsto necháme v míse lehce zaprášíme moukou a přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout cca 1-1,5 hodiny, dokud se velikost těsta nezdvojnásobí. Až bude těsto nakynuté rozehřejme si troubu na 200 C. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, prohněteme rukou a vytvarujeme veku. Přendáme na pečící papír, kde necháme přikryté utěrkou odpočinout cca 15 minut, aby mírně nakynulo a nepraskla Vám při pečení. Nakonec si vezmeme žloutek, který lehce našleháme vidličkou a potřeme veku. Dáme péct na asi 15-25 minut (čas je orientační musíte hlídat, aby se Vám nespálila.

Jednoduchý trik, jak si ověřit, že je hotová stačí poklepat a musí znít dutě.

Dobrou chuť.