Elie's Kitchen

Dýňovo batátový krém

8. října 2018

Tato polévka je úžasně jednoduchá, rychlá a přesto úplně skvělá. Miluji tu krásně nasládlou chuť zjemněnou smetanou a její nádhernou podzimní barvu.

Co budeme potřebovat

Příprava

Nejprve batáty zbavíme slupky, poté je nakrájíme na větší kostky, dáme na plech spolu s nakrájenou dýní (dýně hokaido se zpracovává i se slupkou). Zakápneme olivovým olejem a dáme péct na 200 °C na cca půl hodiny. Slupka dýně musí být lehce opečená a musí být dýně i batáty měkké.

V hrnci si rozpálíme lžíci másla přidáme upečenou dýni spolu s batáty i štátou z plechu a necháme chvíli orestovat. Poté přidáme sůl, čerstvě mletý pepř a muškátový oříšek podle chuti (já používám zásadně celý a na malém struhadélku ho strouhám přímo do hrnce má tak výraznější chuť než ten pomletý). Promícháme přidáme zeleninový vývar a smetanu a tyčovým mixerem vymixujeme do hladka, pokud bude krém moc hustý stačí naředit smetanou nebo plnotučným mlékem. Na závěr zakápneme citrónem a případně dochutíme solí nebo muškátovým oříškem.

Podáváme s cream fresh nebo s kvalitní zakysanou smetanou a opraženými dýňovými semínky.

Dobrou chuť.