Grilovaný vepřový bok
Pokud už nemáte nápady, co dobrého udělat na grilu a taková klasika jako krkovice už Vám připadá ohraná zkuste si ugrilovat bok. Určitě spoustu z Vás napadne, že tohle maso je dost tučné a prorostlé a hodí se tak akorát na pečení, ale to nemusí být vůbec pravda. V dobrém řeznictví seženete, krásné kousky, které nejsou jen samý tuk. Zkrátka zkuste a uvidíte.
Co budeme potřebovat
- 0,5 kg krásného libového vepřového boku bez kosti s kůží
#### Marináda
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce kvalitní sójové omáčky
- sezamová semínka
### Příprava
Nejprve si připravíme marinádu. V malém kastrůlku si rozehřejeme med, přidáme olej, sójovku a sezam necháme mírně prohřát. Necháme na straně a připravíme si maso. Maso nejdříve omyjeme a poté nakrájíme na silnější plátky (podle tloušťky se pak odvíjí i doba, jak dlouho budeme maso na grilu dělat). Nakrájené maso vložíme do misky a zalejeme marinádou a promícháme tak aby se marináda rozlila po celém mase. Maso necháme marinovat minimálně 2 hodiny a nejlépe přes noc.
Až bude maso odleželé rozpálíme si gril. Připravíme si pečící papír a alobal. Maso zabalíme cca po dvou kusech do balíčků (samozřejmě záleží na velikosti masa) k masu jsem přidala dva očištěné stroužky česneku, které jsem jen lehce čepení nože rozdrtila, aby se uvolnilo aroma. Maso nejprve zabalíme do pečícího papíru a poté do alobalu. Dáme na gril na mírný plamen a zabalené necháme dusit cca hodinu podle velikosti masa, aby bylo krásně měkké. Nezapomeňte balíček čas od času otočit, aby se vám maso nepálilo.
Nakonec maso vyndáme z balíčku a necháme ogrilovat a mezitím potíráme zbylou marinádou, do které vložím i krásně měkký česnek z balíčku.
Pozn. Vždycky když griluji na zahradě tak na potírání nikdy nepoužívám mašlovačku z domu, ale natrhám si snítku různých bylinek a to používám, krásně se při tom uvolňuje vůně bylinek.