Elie's Kitchen

Kuřecí vývar s játrovými knedlíčky

23. července 2018

Tahle polévka patří mezi moje nejoblíbenější. Vždycky mě postaví na nohy a i kdybych jí udělala 10-ti litrový hrnec, pořád to je málo :D I když vypadá úplně obyčejně tak chutná naprosto božsky. Je potřeba ji věnovat čas a opravdu si s ní vyhrát.

Co budeme potřebovat

Příprava

Nejprve si připravíme vývar. Do většího hrnce dáme skelety, prso, očištěné a přepůlené mrkve a petržel, cibuli, pórek, chilli papričky a zbylé koření (pepř, nové koření a sůl), přidáme studenou vodu tak aby bylo vše ponořené a na středním plameni vaříme cca 1,15 – 1,30 hod. Vývar je hotový v momentě, když je zelenina měkká. Jako první si vyndáme všechnu zeleninu a buď ji nakrájíme nebo ji můžeme v sekáčku nasekat nahrubo. Já osobně ji vžycky proženu sekáčkem nemám moc ráda v polévce velké kusy zeleniny. Pokud vám nevadí cibule tak můžete do polévky přidat i uvařenou nasekanou cibuli jen nezapomeňte odstranit horní hnědou část. Nasekanou (rozmixovanou) zeleninu dejte do čistého hrnce, přidejte na kostičky nakrájené prso a nakonec přes jemné síto přeceďte vývar. Na mírném plameni přiveďte k varu.

Teď se vrhneme na knedlíčky.

Budeme potřebovat

Játra nejprve zbavíme blanek a případných nečistot, dáme do sekáčku případně rozmělníme tyčovým mixérem. Až jsou játra důkladně rozemlatá přidáme celé vejce, rozmačkané dva stroužky česneku, sůl, pepř, majoránku podle chuti a nakonec přidáváme strouhanku tak aby se s těstem dalo pracivat a mohli jsme tvořit knedlíčky. Strouhanku přidávejte postupně, aby těsto nakonec nebylo samá strouhanka postupně bude vsakovat tekutinu a bude vám těsto houstnout.

Knedlíčky můžeme tvarovat v ruce a nebo pokud někdo nemá rád upatlané ruce tak můžeme jednoduše přes čajové lžičky tvořit takové šišky.

Až se nám vývar začne vařit přidáváme postupně knedlíčky, stačí je nechat projít varem a jsou hotové. Na závěr můžeme ozdobit čerstvou pažitkou nebo sušenými bylinkami do polévky.

Dobrou chuť :)