Utopenci
Pro všechny, kdo milují nakládané jídlo. Já mám utopence ráda celkem pikantní, takže opatrně s feferonakami. :) Vzhledem k tomu, že se blíží Vánoce tak je můžete naložit do pekné sklenice a někomu je darovat.
Co budeme potřebovat
- 15 ks špekáčků
- 4 velké cibule
- nakládanou (sterilizovanou) červenou papriku, můžete koupit i nakrájenou na proužky
- pepř celý
- bobkový lis (5ks)
- ocet
- voda
- feferonky
Příprava
Špekáčky zbavíme slupky, pokud máte kvalitní špekáčky v pořádném střívku jdou krásně oloupat. Dále si všechny buřty nařízneme, ale pozor ať je úplně nerozkrojíme. Cibuli si nakrájíme na silnější proužky. Na začátek si naplníme všechny buřty ať pak můžeme jen plnit lahev. Do každého buřtu dáme pár kuliček pepře proužek nakládané papriky a cibuli. Pak začneme vrstvit. Naspod lahve dáme zlehka cibuli, bobkový list, trouchu kuliček pepře, pár proužků papriky a feferonky (podle uvážení, jak je máte rádi), pak pokládáme špekáčky tak aby kolem nebylo moc místa. Na špekáčky dáme zase cibuli, pepř, bobkový list, papriku a feferonky a na to celé další vrstvu špekáčků. Postup pořád opakujeme, dokud nám nedojdou špekáčky. Nakonec si připravíme nálev. Poměr je vždy ¾ octu a ¼ vody. Celý nálev nechám převařit, aby nezačal plesnivět. Zchladlý nálev naleju do připravené lahve se špekáčky. Občas s lahví lehce bouchněte, aby se dostal pryč všechen vzduch a dolijte tak aby bylo vše ponořené. Necháme odpočívat v lednici nebo někde v chladu cca 4 dny a můžeme podávat.
Dobrou chuť.