Žemlovka
Když se řekne žemlovka tak se skoro většině vybaví ta ze školní jídelny a výraz všech okolo nění zrovna veselý. Samozřejmě v případě suchých žemlovek z rohlíků nebo slané veky se není čemu divit. Ale podle mě, když se připraví z dobrých surovin a dáme si na ní záležet vytvoříte úplné blaho co voní po skořici a jablíčky jako Vánoce. Zkuste ji a uvidíte, že chuť bude úplně jiná, než na co jste byli zvyklí třeba ve škole. Já mám recept od mojí maminky, která ji pozvedla na úplně jiný level. :)
Co budeme potřebovat
- 4-5 makovek
- 2 vejce
- 500ml smetany na vaření
- 2 skořicové cukry
- 2 vanilkové cukry
- 4 jablka
Příprava
Nejprve si zapneme troubu na 180°C a poté se vrhneme na přípravu tak, že oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do větší mísy, tak aby se tam vešla smetana a makovky. A bílky do střední, abychom mohli vyšlehat sníh. Bílky zatím dáme stranou a vezmeme mísu se žloutky ke kterým přidáme celou smetanu, jeden skořicový a jeden vanilkový cukr. Prošleháme tak aby se žloutky krásně rozmíchaly. Vezmeme makovky, rozkrájíme na kostky a přidáme ke smetaně, promícháme a necháme odpočívat. Teď si vezmeme jablka, oloupeme a zbavíme jádřinců poté nakrájíme na menší kostičky. Dáme do misky a přidáme zbylý skořicový a vanilkový cukr a promícháme.
Konečně jsou na řadě bílky, ty vyšleháme pomocí šlehače do tuha a postupně opravdu jemně vmícháme do směsi z makovek, musíme opatrně aby nám sníh nespadl a žemlovka pak byla krásně nadýchaná a vláčná.
Když máme vše připraveno vezmeme si pekáček, který opravdu důkladně vymažeme máslem a potom už vrstvíme směs z makovek poté jablíčka a zase směs z makovek. Vrstvěte to tak, aby vám jako poslední vrstva zůstala směs a ne jablíčka (pokud nebudete nahoru dávat sněhovou čepici tak by se vám jablíčka spálila).
Až je vše hotovo dáme péct do trouby na takových 30 minut. Je možné, že směs se vám bude zdát mokrá a bude vypadat jako syrová, ale nebojte se toho je to jen šťáva z jablíček, až vám trochu zchladne bude pevná a krásně nadýchaná.
Pokud si s ní chcete opravdu vyhrát, můžete udělat nahoru takovou sněhovou čepici. Vezmete si 2 bílky, které začnete šlehat, až jsou skoro vyšlehané začnete přidávat jeden vanilkový cukr a šleháte, dokud se nerozpustí a nevznikne tak krásný bílý lesklý sníh. Ten jednoduše lžící nanesete jako poslední vrstvu a dáme péct, jen pokud budete dávat sníh je potřeba mít troubu pouze na 150°C, aby se vám nezačal pálit a pečeme cca 45 minut.
Podáváme lehce teplé nebo i studené, každému to chutná jinak.
Dobrou chuť.


